Burn to be / Shořet, abych byla

Lê Thị Hoài

Vernisáž: 09. 08. v 19:00h.

Dátum výstavy: 10. 08. – 07. 11. 2024

Výstava „Burn to be / Shořet abych byla“ se zaměřuje na téma „re ‑migrace” a zkoumá snahy usadit se v domněle „správném“ domově, stejně jako následný odchod z této země z perspektivy české Vietnamky druhé generace. Autorka prostřednictvím všech smyslových vjemů – vizuálních, zvukových a čichových – zkoumá fenomén odchodu a samotný fakt, že někdy je prostě v pořádku odejít.


Zvuky ulice, pozorování a vůně padajícího popela vtahují diváka do autorčiných vzpomínek meditativním způsobem, čímž vytvářejí hluboký a osobní zážitek. Výstava se věnuje identitární politice a „přenosným kořenům“, zahrnuje keramické a textilní objekty, stejně jako objekty z vonné směsi. Tyto prvky jsou propojeny s video projekcemi a zvuky ulice, čímž vytvářejí jednu komplexní instalaci s audiovizuálními a čichovými vjemy.


Výstava zkoumá křehkost a pomíjivost prostřednictvím objektů vytvořených z vonné směsi, spálením dochází k jejich zmizení, což slouží jako metafora pro nutnost odchodu z Vietnamu, kam se autorka vydala na téměř rok. Jejím cílem bylo poznat zemi svého narození, odkud byla ve třech letech přesídlena do České republiky. V Ho Či Minově městě se několik měsíců učila vietnamsky v jazykové škole, zažívala místní kulturu a snažila se zapadnout a být jako ostatní, což byla jakási simulace života vzorné vietnamské ženy. Kvůli tlaku očekávání a hodnotám rodiny a vietnamské společnosti, se kterými nesouhlasila, se rozhodla vrátit zpět do České republiky. Musela zmizet, shořet, aby mohla svobodně žít. Autorka skrze výstavu nachází přesvědčení, že se v sobě nezklamala a že odcházení neznamená neúspěch.


Vonné tyčinky jsou důležitým náboženským a spirituálním nástrojem v asijských kulturách. Ve Vietnamu slouží ke komunikaci se zemřelými při modlitbách na oltáři předků. Autorka se zaměřila na vonné tyčinky, které jí připomínají domov, a výrobou vlastních vonných objektů se pokusila zrekonstruovat pachovou vzpomínku na čas před odchodem. Vonné objekty, podobající se slzám, v instalaci „Pozorování padajícího popela“ nabádají návštěvníky k ulehnutí do polštářů pod zavěšeným sklem, čichání a sledování, jak padají slzy a popel. Součástí instalace jsou tři videoprojekce, které ukazují scény z rušných ulic Ho Či Minova města. Všechny scény umělkyně natočila v blízkosti svého bytu. Tato audiovizuální trojprojekce spolu s vonnou instalací v divákovi evokuje pocit, že se nachází v rušných ulicích vietnamského města.

V první místnosti se vznáší průsvitný skleněný kulatý tvar, připomínající oltář. Na něm spočívají bílé glazované keramické objekty, inspirované tvarem a pohybem kouře, stejně jako florálními motivy lotosu a jasmínu. Na keramických nádobách jsou umístěny vonné sošky, které znázorňují vykořeněné kořeny, ležící a hořící obráceně, s kořeny směřujícími vzhůru. Vonné kořeny jsou vymodelovány ze směsi prášku drceného agarového dřeva (známého také jako oud), lepidla, vody a jasmínového oleje, které si autorka přivezla z Vietnamu. Na levitujícím skleněném objektu jsou uprostřed upevněné dvě věty vyrobené z vonné směsi: „Můžeš mě milovat takového/ou, jaký/á jsem?“ a „Můžu tě milovat takového/ou, jaký/á jsi?“ Tyto otázky autorka pokládá sobě, Vietnamu, Česku i své rodině. Současně sledujeme tyto věty v destrukci, jak hoří, rozpadají se a mění se v popel na videozáznamu, který byl pořízen během 40 minut v reálném čase. Do této vonné práškové směsi, pálené na bílé keramice, umělkyně přidala vlastní DNA v podobě svých vlasů. Tímto aktem se doslovně odkazuje na název výstavy: „Shořet, abych byla.

Lê Thị Hoài

Lê Thị Hoài (1992, Đà Nẵng, VNM) je českovietnamská vizuální umělkyně
a grafická designérka. Vystudovala umění na Sandberg Instituut v Amsterdamu (M.A.), žurnalistiku na UK a vizuální komunikaci na UMPRUM v Praze. Pracuje pro časopis revue Prostor. Ve své volné tvorbě se věnuje identitární politice, feminismu a „přenosným kořenům“.

Kurátorka: Tamara Moyzes

Photos/ fotografie: Josef Rabara

Burn to be

Lê Thị Hoài

Opening:09. 08. v 19:00h.

Duration of the exhibition: 10. 08. – 07. 11. 2024

The exhibition “Burn to be / Shořet abych byla” focuses on the theme of “re ‑migration” and explores the efforts to settle in the supposedly “right” home, as well as the subsequent departure from this country from the perspective of a second ‑generation Czech Vietnamese. The author examines the phenomenon of departure and the simple fact that sometimes it is just okay to leave through all sensory perceptions – visual, auditory, and olfactory. The sounds of the street, observations, and the smell of falling ashes draw the viewer into the author’s memories meditatively, creating a deep and personal experience. The exhibition deals with identity politics and “portable roots,” including ceramic and textile objects, as well as objects made from incense. These elements are connected with video projections and street sounds, creating a comprehensive installation with audiovisual and olfactory perceptions.


The show is looking into fragility and ephemerality through objects made from incense paste. By burning incense it disappears and it serves as a metaphor for necessity of leaving Vietnam, where the artist lived for almost a year. Her goal was to get to know the country, where she was born, but which left for the Czech republic when she was three years old. She spent a few months learning Vietnamese in language school in Ho Chi Minh City, experienced local culture trying to fit in and be like others, a sort of a role play of a proper Vietnamese woman. However, she decided to leave Vietnam and return to the Czech republic because of the pressure of the expectations and values with which she disagrees. She had to disappear, burn down in order to live freely. This project is her conviction that she hasn’t disappointed herself and that leaving doesn’t mean failure.


Incense sticks are important religious and spiritual tool in Asian cultures. It has a function as a means of communication with the dead when praying at their altar as a practice of Ancestral Worship. The artist focused on incense sticks, because they remind her of home, and by making them by herself she attempted to recreate scent memory of the time before leaving. The incense objects resembling tears in the installation “Watching the ashes fall” encourage the visitors to lay down on the pillows under suspended glass circle, to smell and observe the ashes and the tears fall. Three video projections showing scenes from busy Ho Chi Minh City streets are part of the installations. The artist filmed all the scenes near her flat. This audiovisual triptych, along with the scented installation, evokes in the viewer the feeling of being in the bustling streets of a Vietnamese city.


In the first room, a transparent glass round shape floats, reminding us of an altar. On it rest white glazed ceramic objects, inspired by the shape and movement of smoke, as well as floral motifs of lotus and jasmine. Scented sculptures are placed on the ceramic vessels, depicting uprooted roots lying and burning upside down, with the roots pointing upwards. The scented roots are modelled from a mixture of crushed agar ‑wood powder, glue, water, and jasmine oil, which the artist brought from Vietnam. On the levitating glass object, two sentences made from a scented mixture are fixed in the center: “Can you love me the way I am?” and “Can I love you the way you are?” The artist poses these questions to herself, Vietnam, the Czech Republic, and her family. Simultaneously, we observe these sentences in destruction, as they burn, disintegrate, and turn to ash in a video recording made over 40 minutes in real‑ ‑time. Into this scented powder mixture, burned on white ceramics, the artist added her own DNA in the form of her hair. Through this act, she literally refers to the exhibition’s title: “Burn to Be.

Curator: Tamara Moyzes


V rámci výstavy proběhne 10. 08. v 18:00h. vystoupení „o.ff kolektivu“:
PERFORMANCE: BODIES OF WATER / THREADS OF BECOMING
https://festival.praguepride.com/…/performance-bodies…/Výstava a její vernisáž jsou součástí #Prague Pride
https://festival.praguepride.com/…/le-thi-hoai-burn-to…/Celý program Artivist Labu na #Prague Pride:
https://festival.praguepride.com/…/hyb4-kampus-hybernska/Kurátorka: Tamara Moyzes